Iveta Krausová - fotografka, Mladá Boleslav a Praha

Blue Mountains

Víte proč se Blue Mountains jmenují tak, jak se jmenují?

Hory dostaly jméno podle modrého oparu, který způsobuje olej uvolňovaný eukalypty, které rostou všude, kam se podíváte....

Blue MountainsVstávali jsme časně ráno, abychom byli v horách ještě dříve, než autobusy vypustí davy turistů. Odměnou za časné vstávání byla obloha, která zářila všemi barvami, poté, co jsme otevřeli okenice...

svítání Sydney

Cesta autem trvala necelé dvě hodiny a dorazili jsme do národního parku Blue Mountains. Předpovědi počasí hrozily silnými dešti a bouřkami, byli jsme tedy vybaveni pláštěnkami, které jsme naštěstí nepotřebovali. Naopak, přivítala nás blankytná obloha a překrásný výhled do dálky. Hory a zeleň se táhla daleko až na horizont a nikde nebyla ani známka civilizace.

Blue Mountains

 

Přivítal nás skalní útvar zvaný Tři sestry - Three Sisters. Podle legendy domorodců skály znázorňují tři sestry, které uvěznil jejich otec, aby je ochránil před mytickou bytostí bunyip.

Blue Mountains Three Sisters

Autem jsme se z vyhlídky od Three Sisters přesunuli do městečka Katoomba, kde se nachází turistické středisko, a kde si zakoupíte vstupenku do parku a na jednotlivé lanovky.  Kabina lanovky Scenic Cableway nás svezla od střediska na naučnou stezku dlouhou asi 2,5 km.

Blue Mountains Scenic Cableway

Když vyjedete ze stanice a popojedete pár desítek metrů, zhoupnete se nad údolí do prázdna a všude kolem vás je jen oáza zeleně.

Blue Mountains Scenic Cableway

Příjemnou procházkou jdete po stezce vinoucí se zelení a seznamujete se s flórou i faunou deštného subtropického lesa. Hned pár metrů od dolní stanice lanovky jsme narazili na naprostou vzácnost Austrálie (nejprve jsme nechápali totální nadšení našeho průvodce Petera, která nám brzy vysvětlil, že je to opravdu velká náhoda setkat se s tímto ptákem, a že on sám ho za život vidí teprve potřetí) na ptáka s vějířovitým chvostem, Lyrochvosta - Lyre Bird. Poznáte ho podle toho, že vydává vysoké tóny. Najdete ho také ve znaku národních parků. Lyrochvost vějířovitý

Lyre bird Blue Mountains

Místy narazíte na takovéto gordické uzly :-)

Blue Mountains

Blue Mountains

...stopy po dávných požárech (přesto si příroda poradí a stromy žijí dál)...

Blue Mountains

...výtvory termitů...

Blue Mountains termit

...fantastické struktury...

Blue Mountains

...a výtvory přírody...

Blue Mountains

...i stopy civilizace :-)

Blue Mountains

Na konci procházky jsme nastoupili do vláčku Scenic Railway, nejstrmější vyhlídkové železnice na světě. Byl to opravdu super zážitek. Když nasedáte, tak pololežíte, poslechnete si hudbu z Indiana Jonese, zaklapnou se za vámi dvířka a vláček začne stoupat nahoru, z pololehu se dostanete vlastně téměř do stoje, chvíli projíždíte úzkým tunelem jako v dolech....musíte zažít :-)

blue Mountains Scenic Railway

blue Mountains Scenic Railway

blue Mountains Scenic Railway

blue Mountains Scenic Railway

Poslední částí je úsek kabinkou lanovky Scenic Skyway ve výšce 270 metrů nad dnem údolí Jamison Valley.

Blue Mountains Scenic Skyway

Stojíte-li na levé straně, budete mít nádherný výhled na vodopády Katoomba Falls.

Katoomba Falls Blue Mountains

Padá do neuvěřitelné hloubky...

Katoomba Falls Blue Mountains

všudypřítomný eukalyptus...

eukalyptus

...se svou typickou barvou a vůní...

eukalyptus

...a gum tree, který svléká svou kůru...

gum tree

...příroda čaruje...

Blue Mountains

Blue Mountains

Blue Mountains

Blue Mountains

ještě zelený, neodkvetlý bottle brush

Blue Mountains bottle brush

V městečku Leura u silnice Great Western Highway jsme poobědvali na hlavní ulici, kterou lemují galerie, kavárny, obchůdky i luxusní restaurace. Ve stromech nad našimi hlavami se honili papoušci kakadu, kteří mezi místními moc oblíbení nejsou. Dokáží během chvilky a za velkého křiku zlikvidovat celý strom...

Leura

poobědvali jsme hamburger z klokaního masa :-)

hamburger kangaroo meat

Náš výlet jsme zakončili  v kavárničce v Sydney u šálku dobré kávy a pozorovali jsme, jaké uniformy nosí místní děti, kterým právě končila škola. Každá škola, často dělená na holčičí a chlapeckou, má svou uniformu, včetně kabátu, bot, pokrývky hlavy a batohu, čímž se snaží stírat sociální rozdíly mezi dětmi. Holčičky se slamáky vypadaly roztomile a kluci se svými podkolenkami legračně.

školáci

Máte zájem být informován o speciálních akcích?

Zanechte nám svůj e-mail.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů
detail