Iveta Krausová - fotografka, Mladá Boleslav a Praha

Nové karanténní centrum

...první z mnoha?

Zatímco Evropa a svět díky očkování pomalu začíná žít, cestovat a rozvolňovat pandemická opatření, Čína v těch svých naopak přitvrzuje a uzavírá se. Možná si vzpomínáte na mé první články ze září minulého roku, psané z karanténního hotelu. Ano, je tomu již rok, co jsme za přísných podmínek přicestovali do Číny a strávili dva týdny v jednom z karanténních hotelů v Tianjinu. Procházka růžovou zahradou to nebyla...Nyní Čína chystá pro cestující se zámoří novinku - karanténní zdravotní centrum. První svého druhu a nejmodernější na světě, ale myslím, že ne poslední....Toto stojí ve Guangzhou (Zhongluotan Town, Baiyun District), prostírá se na ploše 250 000 čtverečných metrů  a disponuje 5000 pokoji.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum

Proč je zařízení nazýváno zdravotním centrem a ne karanténním hotelem? V hotelech nebývají součástí pokojů snímače vitálních funkcí. Všechny pokoje zde jsou vybaveny těmito snímači, které neustále monitorují tepovou a dechovou frekvenci obyvatel. Fungovat zde bude komplexní klinika, klinika pro léčbu horečky, centrum pro čištění krve a laboratoře. Kolik testů budou muset ubytovaní podstoupit nevím, ale momentálně to je přibližně devět karanténních odběrů.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum

Vše probíhá bezkontaktně a digitálně na bázi QR kódů - měření teploty, dezinfekce, sběr odpadu i plnění formulářů. Životní funkce zaznamenává zařízení u vstupu do pokoje a jídlo vám doveze robot.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum

Místnosti jsou v jednoduchém designu o rozloze 18, 27 či 36 metrů čtverečních. Zatím jsem nikde nepotkala zmínku o tom, zda bude moci rodina s dětmi zůstat pohromadě... Každá místnost je vybavena interkomem a budete-li mít problém, můžete zavolat servisní středisko.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum

V posledních dnech byla původní dvoutýdenní karanténa prodloužena na 21 dní. Pro zkrácení dlouhé chvíle, zde ubytovaní "hosté" najdou podložku na cvičení. Vzhledem k blížícím se zimním olympijským hrám si tak přemýšlím, jak se bude řešit karanténa všech, kteří na olympiádu dorazí. Dohadů je mnoho a první verze "Playbook" by měla být představena na konci října. V prosinci pak vyjde její druhá verze, a kdo ví, jaká pravidla budou nastavena či upravena. Každopádně si myslím, že pro trénink sportovců před olympiádou by tato podložka byla trochu nedostačující....Prozatím platí zásady, že plně očkovaní sportovci a účastníci vstoupí po příjezdu do jakési uzavřené "smyčky/či bubliny", ale ti, kteří nejsou plně očkovaní, budou muset po příjezdu do Pekingu absolvovat tuto 21denní karanténu. Vstupenky pak budou prodávány výhradně divákům s bydlištěm na čínské pevnině. Specifické požadavky na covidová protiopatření jsou stále předmětem diskusí.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova karanténní centrum

Pro ty z vás, kteří by si chtěli přečíst poslední článek o tomto supermoderním zařízení nebo moderním superzařízení - níže je jeho překlad do češtiny. A pro mne je toto téma jasným ukazatelem směru před nadcházejícími volbami....

 

Karanténní centrum s 5 000 pokoji by mohlo být prvním z mnoha
Pokud jde o udržení Covid-19 na uzdě, zdá se, že jen málo zemí je ochotno zajít až tam, kam Čína.
Zatímco země po celém světě znovu otevírají hranice a uvolňují omezení týkající se koronaviru, Peking zdvojnásobuje svoji strategii nulového výskytu Covidu.
Nejnovější příklad: karanténní zařízení za 260 milionů dolarů pro příchozí cestovatele s kapacitou 5 000 pokojů by se mělo v příštích dnech otevřít v jižní metropoli Kantonu.
Skládá se z řad třípatrových budov zakončených šedými střechami v tradičním čínském stylu, rozsáhlý komplex se rozkládá na ploše o velikosti 46 fotbalových hřišť a jeho výstavba trvala od nuly na okraji města necelé tři měsíce.
Nahradí určené hotely nacházející se po celém Kantonu, aby poskytly karanténu čínským a mezinárodním cestovatelům přijíždějícím ze zámoří - což je krok zaměřený na snížení ohrožení obyvatel dovezenými případy.
Cestující budou převezeni v autobusech přímo z letiště a uzavřeni do svých pokojů po dobu nejméně dvou týdnů.
Každý pokoj je vybaven kamerou pro videochat a teploměrem poháněným umělou inteligencí se třemi jídly denně dodávanými roboty-vše navrženo tak, aby byl minimalizován přímý kontakt se zaměstnanci.
Je to pravděpodobně nejmodernější karanténní centrum na světě, chcete-li-velmi vyspělé technologie, velmi sofistikované, "řekl Yanzhong Huang, vedoucí pracovník pro globální zdraví v Radě pro zahraniční vztahy.
Mezinárodní zdravotní stanice Guangzhou - jak se oficiálně jmenuje - je první svého druhu v Číně. Odborníci ale tvrdí, že by to mohl být první z mnoha, protože čínská vláda zintenzivňuje svou nekompromisní strategii nulové tolerance vůči koronaviru.
Výrobní centrum Dongguan, asi hodinu jízdy od Guangzhou, již buduje vlastní „mezinárodní zdravotní stanici" s 2 000 pokoji. Dále na jih plánuje technologické centrum Shenzhenu také takové zařízení.
„Toto není jen přechodné opatření. (Čínští vůdci) zastávají názor, že ukončení této pandemie bude chvíli trvat a Čína bude v této přísné kontrole svých hranic pokračovat," řekl Huang. „Zařízení jako toto slouží jako způsob institucionalizace strategie nulové tolerance."
Na více než 18 měsíců uzavřela Čína své hranice pro většinu cizinců.
Těch několik, kterým je povolen vstup, a vracející se čínští občané jsou povinni podstoupit minimálně dva týdny povinné hotelové karantény, po které následuje nejméně další týden centralizované karantény nebo domácí izolace - včetně těch, kteří jsou plně očkováni.
Virus ale opakovaně narušuje čínskou obranu. V květnu způsobila vysoce infekční varianta Delta vypuknutí v jižní provincii Guangdong, včetně Guangzhou a Shenzhen.
V té době Guangdong přijímal 90% všech zámořských cestujících vstupujících do Číny, přičemž podle provinčního zdravotního úředníka bylo v jeho 300 centralizovaných zařízeních denně v karanténě asi 30 000 lidí.
Do konce června Guangdong ohnisko omezil - ale úřady rozhodly, že stávající opatření nestačí k zamezení viru.
Zhong Nanshan, přední poradce vlády pro veřejné zdraví, řekl státním médiím, že Guangzhou postaví centralizované karanténní zařízení pro všechny příchozí do zámoří, aby prosadilo přísnější pravidla.
Projekt rychle odstartoval, na stavbu bylo přiděleno více než 4 000 pracovníků. Zařízení bylo dokončeno začátkem tohoto měsíce a minulý týden se sem přistěhovala první várka 184 zdravotnických pracovníků, aby se připravili na jeho oficiální spuštění.
Čeká je těžká práce. Komplex je navržen jako bublina, která má být izolována od zbytku města - což znamená, že nejen cestovatelé, ale i pracovníci budou účinně zablokováni.
Zdravotnický personál bude v zařízení pracovat 28 dní, sám projde týdenní karanténou a další dva týdny domácí karantény, než jim bude umožněno jít ven, sdělil úředník deníku Guangzhou Daily.
Krok Číny ke zpřísnění karanténních opatření pro příjezdy ze zámoří přichází spolu s tím, jak se otevírá stále více zemí. Minulý týden Spojené státy oznámily, že od listopadu zmírní cestovní omezení pro všechny plně očkované zahraniční návštěvníky.
Ale na čínských sociálních médiích roste počet žádostí, aby úřady prodloužily karanténu pro příjezdy do zámoří.
Mnoho z nich obviňovalo čínské cestovatele vracející se ze zahraničí, že přivezli virus do Číny, zejména po posledním vypuknutí v jižní provincii Fujian.
Experti radící vládě zpočátku označili za pravděpodobný zdroj ohniska muže, který se vrátil ze Singapuru před více než měsícem, přestože po příjezdu absolvoval 21denní karanténu,
během níž měl celkem devětkrát negativní test na virus. . Průměrná inkubační doba pro variantu Delta je přibližně čtyři dny.
Později tuto teorii vyvrátili odborníci na zdraví s tím, že muž pravděpodobně virus chytil během centralizované karantény. Toto vysvětlení přispělo k uklidnění online výzev k zpřísnění požadavků na karanténu.
Přesun Číny k přísnější karanténě přichází navzdory tomu, že země učinila obrovské pokroky v očkování.
Začátkem tohoto měsíce úředníci oznámili, že 1 miliarda lidí byla plně očkována očkovacími látkami vyrobenými v tuzemsku, což představuje 71% z 1,4 miliardy obyvatel Číny - což je míra vyšší než v mnoha zemích, které otevřely své hranice.
Nové karanténní zařízení v Kantonu se otevře právě včas pro čínský veletrh dovozu a vývozu, který začíná 15. října. Každoroční akce, známá také jako kantonský veletrh, je největší čínskou obchodní expozicí, která obvykle přiláká desítky tisíc společností z celého světa .
Po dobu pandemie se konal online a příští měsíc zaznamená návrat na veletrh reálně -ale účast bude omezena na vývozce a kupující, kteří již mají sídlo v Číně.
Úřady v Guangzhou nicméně zvýšily požadavky na karanténu pro všechny příchozí že zámoří a zvýšily jejich povinnou karanténu ze 14 dnů na 21 dní.
Huang, expert z Rady pro zahraniční vztahy, říká, že navzdory své obrovské velikosti by zařízení pravděpodobně nebylo dost velké na to, aby pojalo všechny zahraniční příchozí.
„Jeden mezinárodní let obvykle přepraví 300 lidí. Všichni musí být v karanténě a zůstat v ní alespoň 21 dní. Rychle se zaplní," řekl.

 

 

 

 

 

Máte zájem být informován o speciálních akcích?

Zanechte nám svůj e-mail.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů
detail