Iveta Krausová - fotografka, Mladá Boleslav a Praha

Náš první víkend

kam vyrazit?

Na úvod kapitoly opět drobné střípky zážitků, které ač nesouvisí s tématem, nejdou opomenout nebo by jich byla škoda, kdybych je zde nezmínila.

Pro povolení pobytu v Šanghaji musíte projít zdravotní prohlídkou, kterou jsme z velké části (naštěstí) absolvovali doma v Čechách. Byly to všechny ty kontrolní odběry, fyzické i psychologické testy…a ze všech těchto řekla bych prověrek vznikne zdravotní složka. Tento „fascikl“ opatřený fotografií s námi putoval do Číny a při zdravotní prohlídce zde, v místní nemocnici, musel být po příjezdu zkontrolován, zda v něm neschází nějaká položka. Nám scházel rentgen plic. Dostavili jsme se do areálu nemocnice a hned u vjezdu/vchodu do areálu nám byla změřena teplota. Všude se zde měří teplota horní končetiny ne čela jako u nás. Naměřená hodnota je zapsána na lísteček, který jsme si měli nést s sebou na recepci a zde jsme ho odevzdávali. V areálu nemocnice byla vyžadována rouška, ale vzhledem k typu oddělení to bylo i fajn, úplně se mi v této době nechtělo na plicní oddělení bez roušky. Co mě v areálu zaujalo, byla cedule u malého jezírka (asi nějaký překladač, tipuji) – „řeka v ohrožení“:

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Vystáli jsme si frontu (místní personalisté nás celou dobu doprovázeli a opatrovali naše zdravotní složky), nechali si zkontrolovat údaje na zdravotní složce s údaji v pasu a počkali si, až personalisté naše vyšetření zaplatí na pokladně. Na můj dotaz, zda je rentgen nutný, mi byla ukázána prázdná kolonka ve spisu, a to bylo nepřijatelné. Prázdná kolonka nesmí být.

Následně jsme se odebrali do šaten, kde jsme se v kabinkách měli svléknout do půli těla a navléknout si „slušivý“ bílý župánek (něco jako takové rentgenové wellness). V další chodbě jsme si odložili věci do skříněk, každý do té, od které jsme obdrželi klíč, a postupovali po šipkách, které nás zavedli až k místnosti, kde se prováděl samotný rentgen. Vyšetření bylo velmi rychlé. Nikdo se již nesvlékal, postavili nás k desce rentgenu, zvedli ruce, cvakli snímek a zase jsme šli. Jako na běžícím páse, neustále chodili další a další pacienti.

Jak nám to slušelo vám mohu ukázat díky ochotě kamarádů, kteří mi dali svolení ke zveřejnění jejich“ RTG wellness fotky“, za což moc děkuji. Sluší jim to ne? ?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Další perličkou z trochu jiného soudku, kterou chci zmínit, je naše zkušenost s výběrem/převodem peněz. Jak jsem již zmiňovala v jednom z předchozích článků, není jednoduché převést evropské peníze na čínský účet. Náš první pokus nechat si poslat peníze z evropského účtu v yuanech na účet čínský ztroskotal (není možné nechat si do Číny poslat peníze v čínské měně) a obnos se vrátil zpět na český účet. Tuto skutečnost nám banka oznámila a museli jsme podepsat doklad, že souhlasíme se zasláním peněz zpět do Čech. Jedinou možnou cestou zůstal výběr peněz z českého účtu a následné uložení těchto peněz na účet čínský a sice prostřednictvím bankomatu. Je to celkem komická situace, pokud si tento proces představíte. Přijdete k bankomatu, zasunete českou platební kartu a vyberete si obnos v yuanech. A sice ne obnos, který potřebujete, vyberete si maximálně 3000, víc není možno. Potřebujete-li větší obnos, musíte výběr provést vícekrát. Manžel tedy vybral třikrát po třech tisících a stál u bankomatu s devadesáti bankovkami v čínské měně v ruce. Poté vysunete českou kartu a zasunete kartu čínskou. Následně vracíte do stejného bankomatu, ze kterého jste právě vybrali, bankovky zpět. Přišlo by mi logické nechat tuto transakci provést virtuálně, ale …

A teď již tedy k našemu prvnímu volnému víkendu zde. Volnému píšu proto, že hned další měl mít pracovní neděli ?

Jelikož jsme víceméně celý den zavření v našem šestnáctém patře…

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

a děti tu mohou odpoledne maximálně do parčíku za domem (zaplať pánbůh, že tu je),

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

plánovali jsme, že bychom se o víkendu mohli porozhlédnout po okolí a najít případně nějaký park, kde bychom děti vypustili (stále jsme ještě bez auta). Bohužel nám plány zhatil stav místního ovzduší. V sobotu ráno jsme se vzbudili a hodnoty znečištění byly v červených číslech, bylo doporučeno nevycházet ven. Museli jsme tedy plán odložit a doufali jsme, že neděle na tom bude, co do čistoty ovzduší, lépe.

Rozhodli jsme se místo toho prubnout místní dopravu taxíky a zprovoznit Didi službu na wechatu. Cílem byla Ikea – dáme si něco k obědu a pořídíme pár věcí, které nám schází v kuchyni.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

První zkouška dopadla na jedničku. Zadali jsme odkud a kam míříme. Místo vyzvednutí se vám předvyplní díky GPS a cílovou adresu buď najdete v seznamu známých míst (zrovna Ikea nebyl problém) nebo ji musíte znát předem. Vzápětí se vám zobrazí cena, za kterou pojedete – na výběr máte tři druhy jízd dle komfortu auta, od kterého se cena odvíjí. Odešlete požadavek a ihned se vám zobrazí SPZ a obrázek auta, které vás vyzvedne, jak dlouho budete čekat a na mapce můžete svého řidiče sledovat, jak se ulicemi blíží k vám, nebo stojí a čeká na semaforu, či v zácpě. Pak už si na něj jen mávnete a naskočíte. A jeli jsme. Z každého i maličkého úspěchu máme vždy radost ?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

V Ikee na nás trochu dýchnul „domov“, vypadala stejně jako u nás. S tím rozdílem, že byla úplně, ale úplně plná. V zástupu jsem ještě žádnou Ikeou neprocházela ? Všude bylo plno, včetně vystaveného zboží. Na křeslech, sedačkách, postelích…posedávali celé rodinky, piknikovaly, a dokonce jsme viděli pána, který měl zuté boty a tvrdě spal na jedné z postelí. Nikomu to nepřišlo zvláštní, vystavený nábytek se prostě musí pořádně vyzkoušet… Na jednu zvláštnost jsme ale přeci jen narazili, a sice chcete-li si koupit nůž. S touto situací jsme se tu již několikrát setkali. Nože jsou jednoduše posuzovány jako nebezpečná věc. V obchodních centrech na ně nenarazíte, zde je sice k prodeji měli, ale pouze uzamčené ve vitrínce, pod kterou byly lístečky s obrázky nožů a příslušnými kódy. Vezmete si lísteček s nožem, o který máte zájem a po zaplacení na pokladně vám ho vydají na speciálním výdejním místě. Opatrnosti není nazbyt.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Jinak bylo zboží hodně podobné a nechyběly ani plyšáci, takže s námi jeden nutně musel odejít. Znáte to. Dětské postýlky jsou zatím poloprázdné, takže jsme museli kývnout ?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

I ty švédské masové kuličky tu měli, jako na Čerňáku ? Poobědvali jsme, prošli Ikeu a nakoupili něco z toho, co nám scházelo. Nechtěli jsme mít velký nákup, když nás čekala cesta taxíkem zpět. U východu byl vyhrazený prostor, kde již čekalo na odvoz poměrně dost lidí se známými modrými Ikea taškami.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

I zde je běžné zavolat si po nákupu taxík a čekat na odvoz. Vzhledem k množství lidí, kteří čekali, nám systém nahlásil, že budeme na taxík čekat 25 minut) a měl pravdu. Systém cestování Didi byl tedy úspěšně prověřen a odzkoušen. Doufali jsme, že se probudíme do nedělního rána a podmínky pro objevování okolí budou příznivější.

A zadařilo se. Probudili jsme se do slunečného rána a červená čísla se proměnila ve žlutá. (nízké hodnoty smogu jsou v zelených číslech, následuje žlutá, oranžová a nejvyšší hodnoty jsou pak v číslech červených).

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Mohli jsme po snídani vyrazit ven s cílem najít nejbližší park. Fotka z našeho okna napovídá, že to nebyl úkol z nejjednodušších. Na mapě jsme objevili dva, které přicházely vzdáleností od našeho bydlení v úvahu. Jeden z nich jsme zvolili a vyrazili. Musím přiznat, že stačí zajít za roh a člověk vidí věci neobvyklé, a že taková procházka je přinejmenším zajímavá. Ulice se hemží lidičkami, pracuje se zde i o víkendu, vlastně asi pořád. Obchody jsou otevřené, zboží je vystavené i na ulici. Například spousty skútrů, na kterých tady běžně jezdí celé rodiny. Vidíte řidiče, před kterým stojí malé dítě, drží se zrcátek, za ním sedí další dospělý a druhé dítě jede mezi nimi, nebo v náručí druhého dospělého. Viděli jsme i maminu, která vezla své dvě děti za sebou a obě seděli opačně proti směru jízdy a koukaly dozadu. Většina bez helem, to tu nikdo neřeší… Dokonce není nutné pro jízdu na takovém skútru vlastnit řidičský průkaz. Zde výrobce rovnou přemýšlel nad celou rodinou, případně nad rodinou s batoletem ?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Už při minulé návštěvě Číny mě fascinovaly dráty elektrického vedení, kterých je u každého sloupu smotaný celý svazek, asi kdyby se někdy v budoucnu hodily a byly potřeba. Takové obrázky tu vidíte všude.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Bylo dopoledne a my potkávali spoustu cyklistů s více než obřím nákladem. Mnohdy měl člověk pocit, že náklad řidiče převáhne na jednu nebo na druhou stranu, o čemž vypovídal i obličej dotyčného, který se toho pravděpodobně obával. Petr kdysi v minulosti zažil úsměvnou příhodu, která ho smíchy skoro rozbrečela. A to, když jeden takový cyklista s obřím nákladem přejížděl klenutý mostík nad vodou a ve chvíli, kdy vyjel na vrchol mostu, váha nákladu vzadu zvedla jeho přední kolo a on zůstal viset ve vzduchu. Musel přispěchat kolemjdoucí na pomoc. Trochu mi to připomíná obraz brouka, když ho otočíte na krovky a on se nemůže dostat zpět…. Odpad se zde všude třídí, na ulicích potkáváte místa, kam se odevzdávají jednotlivé druhy tříděného odpadu. A takto se na ta místa odpad dopravuje…

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Pomalu jsme se blížili k parku a museli neustále dávat pozor, protože tam, kde již není chodník, neustále proudí štrůdly skútrů a kol (které na vás každou chvíli troubí, abyste o nich věděli), a kterých je tu fakt dost. Je to jeden z nejběžnějších způsobů dopravy zde. Všude, kudy procházíte stojí desítky, stovky kol.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Podíváte se na jednu stranu – vidíte kola:

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Podíváte se na druhou stranu – kola:

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Stará, nová, žlutá, modrá, zelená,  ….dle providera. Stačí vám nainstalovat aplikaci, přes kterou si kolo kdekoli odemknete, dojedete si, kam potřebujete, tam kolo opět zamknete, přes aplikaci zaplatíte za půjčení a kolo přenecháte dalšímu zájemci. Tam, kde kola dojdou, je zaveze náklaďáček a opět se doplní stav.

Dorazili jsme do prvního parku. Byl zřízen na místě, kde pravděpodobně nic jiného nemohlo stát, posuďte sami ?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Bohužel jsme brzy zjistili, že park tu sice je, ale my se do něj nedostaneme. Ušli jsme od brány jen pár desítek metrů a došli jsme k jezírku a zamčené bráně. Mohli jsme se jen z dálky podívat, jak asi park mohl vypadat.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Co dál? Plán číslo dvě – tedy park číslo dvě na mapě. Bohužel byl na druhou stranu od našeho bydlení, a cestou k tomu prvnímu jsme se od něj vzdalovali. Bylo dost horko, všude jen silnice a beton, takže jsme si mávli na taxíka a k druhému parku jsme se nechali dovézt. Už jsme přeci byli mazáci v objednávání taxíků ?

Z taxíku jsme vyskočili přímo u vchodu do metra a tak jsme se jen tak pro zajímavost mrkli na místní trasy metra. Vyzkoušet ho nás teprve čeká. Ve srovnání s pražským metrem tu je o trochu více tras, nejen A, B, C ?

 

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Koupili jsme si v metru něco k pití a místo odpolední kávy prubli Starbucks verzi ledové kávy, abychom si ji vypili v klidu v parku na lavičce. No, byl to trošku smělý plán…Park, který byl široko daleko jediný, byl totiž, jak jinak, plný. Lidičky obsadili lavičky, někteří bivakovali na trávníkových plochách, dokonce si s sebou přivezli i stany, které rozložili na trávě. Přijeli si užít volného dne do kousku přírody uprostřed výškových budov. Jezírko by bývalo bylo pěkné, ale bylo vypuštěné ☹

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Prošli jsme si park a měli jsme štěstí, jedna lavička se právě uvolnila. Mohli jsme si s výhledem do zeleně (do bobkové trávy, jak říká naše Emča, vzhledem k tvaru jednotlivých trsů, které tráva vytváří) vypít svou kávu.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

A jak už je tu naším zvykem, zkusili jsme si přeložit text na kelímku s kávou. Celkem nás pobavilo, co jsme si to dle překladače vlastně koupili ?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Zpáteční cestu z parku do hotelu jsme se rozhodli absolvovat pěšky, abychom trochu protáhli nožky. Spousta výškových budov, rušných křižovatek, lidiček, aut, kol, skútrů…jako všude ?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Co se mi ale moc líbí, jsou stromořadí platanů, kterých tu je všude spousta. Ty já mám moc ráda…

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

A všude se tu staví, stále roste něco nového, ať je všední den, či víkend, pracuje se neustále…

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Náš první víkend pomalu končil….

Jo, a abych nezapomněla, už máme i českou telku ? „Vaříme“ ?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Máte zájem být informován o speciálních akcích?

Zanechte nám svůj e-mail.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů
detail