Iveta Krausová - fotografka, Mladá Boleslav a Praha

Austrálie - Manly

Druhý den našeho pobytu jsme navštívili odlehlejší část Sydney - Manly.

Manly je dobrým tipem pro celodenní výlet. Je to oblíbené letovisko i místo odpočinku pro obyvatelé Sydney. Lemují ho dlouhé písečné pláže, kde je oblíbeným sportem surfing. Pár odvážlivců trénovalo na obřích vlnách, moc dlouho na prknech však nezůstali...vlny si s nimi hrály...

Manly Sydney

Přestože foukal silný vítr, byl teplý a příjemný, našli jsme si místo na vysokých betonových schodech, kde jsme chytali sluníčko, které chvílemi vykouklo mezi mraky a bylo silné natolik, že za pár chvil měl člověk i spálené čelo...

Manly Sydney

V písku odpočívalo celé hejno racků, kteří se nenechali ničím vyrušit a byli tak vděčným objektem mnoha fotografů :-) Byla jsem asi metr od nich, po očku mě sledovali, jak se k nim plazím po břiše pískem, ale pokaždé usoudili, že nevypadám nebezpečně a oči zase zavřeli. Jeden byl tak zvědavý, že se přišel na toho "blázna" podívat z blízka :-)

Manly Sydney racek

Vyjedete-li do národního parku nad Manly, najďete vycházkovu trasu Fairfax walking track s úžasnou vyhlídkou na moře, okolní vysoké skály a v dáli na Sydney. V záři tu jsou pak k zahlédnutí i velryby putující kolem se svými mláďaty. Vlny se tu v hloubce tříští o ostré skály a v okolí cest si pak můžete prohlédnout typickou buš s místními rostlinami. Jako zajímavost jsme se dozvěděli, že ke svému rozmnožování některé rostliny potřebují požár, aby tvrdé semenáče praskly a vypustili tak svá skrytá semínka. Po požáru se většina vegetace rychle vzpamatuje a zregeneruje.

Manly Sydney

Manly Sydney

Městskou promenádou jsme se vydali na druhý konec Manly, kde se nachází, vedle kratší městské pláže, místní Aquarium Sealife. Budova to byla celkem malá, nízká, ale její podzemí bylo plné tunelů, kde plavaly malé, velké a ještě větší ryby, medůzy, želvy.... Největším zážitkem pro nás byli žraloci a velcí rejnoci...byl to nepopsatelný pocit mít nad sebou, nad hlavou tak obřího tvora, moci se ho téměř dotknout a dívat se žralokům do čelistí plných ostrých zubů.

Manly Sydney Sealife aquarium

Odvážlivci si mohou zaplatit potápění se žraloky, k nimž tedy my nepatříme :-)

Manly Sydney Sealife aquarium

Manly Sydney Sealife aquarium

Legrační byla banda malých australských tučňáků, kteří měli právě dobu krmení.

Manly Sydney Sealife aquarium

Plavba trajektem z Manly zpět do Sydney je dlouhá asi jedenáct kilometrů a trvá cca. půl hodiny. My měli štěstí na silný vítr, obří vlny, které se přelévaly přes loď a my si tak připadali jako na horské dráze, chvílemi byly vlny vysoké i pět metrů, sešup dolů byl tedy opravdu adrenalinový :-) Pár odvážlivců, kteří měli v plánu pozorovat okolí na přídi, svůj záměr brzy vzdalo a mokří od hlavy k patě se vraceli do vnitřku ferry.

Druhý den byl za námi :-)

Máte zájem být informován o speciálních akcích?

Zanechte nám svůj e-mail.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů
detail